ISOLERING
Om ditt hus är bra eller dåligt isolerat har stor betydelse för hur mycket värme det släpper ut. I ett svenskt genomsnittshus försvinner ungefär 15 procent av värmen ut genom taket.
Tilläggsisolering av vindbjälklaget är en investering med mycket lång livslängd och som ofta är ekonomiskt lönsam även på kort sikt. Vi rekommenderar att du har 50 centimeters isolering på vinden, det är ekonomiskt ur energisynpunkt.
Ventilations isolering
För att återvinningen av värmen ska nå högsta värdet ska samtliga rör som passerar ett kallt utrymme isoleras (kallvind, kallkällare m.m.). Isoleringen skyddar även mot kondensbildning som kan uppkomma vid vissa årstider. För att få optimal isolering används 80mm komfortmatta.
Rör som är anslutna till en köksfläkt (imkanal) ska isoleras EI30 (30mm) i hela sin längd. Detta för att förhindra spridning av ev. uppkomst av brand.
Här hittar du ventilations isolering
God isolering sänker U-värdet
För att minska värmeförlusterna är det viktigt att ytterväggar, tak och grund är ordentligt isolerade. En byggnadsdels isoleringsegenskaper anges i U-värde. U-värdet beskriver hur mycket värme som går ut per kvadratmeter vid en grads skillnad mellan inomhus- och utomhustemperatur. Tio centimeters isolering motsvarar ungefär U-värdet 0,5 W/m²K (Watt per kvadratmeter Kelvin). Med 50 centimeter isolering sänker du U-värdet till drygt 0,1.
Bygga nytt hus
När du bygger nytt är det mycket viktigt med god isolering. Merkostnaden att lägga på lite extra isolering blir relativt låg, jämfört med om det ska göras när huset är färdigt.
Att tänka på
Inneklimatet kan förändras när du tilläggsisolerar. Tilläggsisolering på vinden sänker temperaturen i vindsutrymmet. Det kan leda till att fukt i luften kondenserar och fuktskador uppstår. Var noga med att täta så ingen luft kommer upp från huset till vindsutrymmet. Luften kan annars höja vindsluftens fuktighet och det kan förvärra fuktproblemet.
Du kan även tilläggsisolera källaren. Passa på att isolera den utvändigt när du dränerar runt huset. Invändig isolering kan fungera om källarväggen är torr. Annars kan du få problem med fukt inne i källarväggen. Se faktarutan här nedanför för rekommenderade isolertjocklekar.
Täta fönster och dörrar
En relativt billig och enkel åtgärd för att spara energi är att täta fönster och dörrar. Investeringskostnaden för tätningslisterna och tiden du lägger ner har du snart igen i minskade uppvärmningskostnader.
Det är dock viktigt att veta vilken typ av ventilation som finns i huset. är det ett helt styrt från-och tillluftssystem är det meningen att huset ska vara helt tätt och all luft som kommer in är reglerad. Att täta fönster och dörrar i ett sånt hus är en jättebra åtgärd. Har huset däremot ett självdragssystem, som bygger på att luft ska komma in genom otätheter i huset kan det bli problem med inneklimatet om du tätar för mycket.
Rekommenderade isolertjocklekar för "vanliga hus"
- Spirorör i kallutrymmen: min.50 mm
- Kökskanal (imkanal): 30 mm
- Vindsbjälklag: 500mm (U-värde 0,1)
- Snedtak: 400 mm (U-värde 0,16)
- Golv mot mark: minst 150 mm (U-värde 0,13)
- Vid golvvärma: minst 300 mm (U-värde 0,19) Vid denna isolertjocklek bör åtgärder göras för att minska risken för tjälskador, exempelvis genom att lägga isolerskivor horisontellt ut från husgrunden.