BIDRAGSINFORMATION

 

Om mätningen i din bostad visar på en radonkoncentration på över 200 Bq/m3 inomhusluft kan du få bidrag för att sänka radonhalten. Bidraget är 50 procent av kostnaderna för saneringen med ett maxbelopp på 15 000 kronor.

Vad kostar det att sanera?
Om byggnadsmaterialet är orsaken
Det kan räcka med att öka luftomsättningen. I enklare fall räcker det ofta med att installera någon typ av frånluftssystem eller montera in fler ventiler. åtgärderna kan kosta mellan några tusenlappar och uppåt. I mer komplicerade fall kan det behövas ett system med mekanisk till och frånluft och det kan kosta från 50 000 kronor och uppåt.

Om markradon är orsaken
Kommer radonet från marken kan man täta sprickor och otätheter i husets grundkonstruktion. Detta kan kosta från några tusen och uppåt. Räcker inte det kan man skapa ett undertryck under huset så att jordluften inte sugs in. Det finns olika metoder för att sänka lufttrycket under huset; radonsug och radonbrunn bland annat. Detta kan kosta från 1 000 Kr och uppåt.

Om hushållsvattnet är orsaken
Bidrag för sanering kan endast utgå om radonet i vattnet påverkar inomhusluften. Det räcker oftast med att vattnet luftas kraftigt med en så kallad radonavskiljare. De kostar mellan 10 000 och 30 000 kronor.

Åtgärderna behöver ibland kombineras
Priserna på de olika åtgärderna varierar kraftigt. Ibland kan en enklare och billigare åtgärd räcka. I andra fall kan flera åtgärder behöva kombineras. Det är viktigt att veta varifrån radonet kommer för att välja rätt åtgärder.

Tänk på att tekniska system alltid behöver underhållas!

Vilken ekonomisk hjälp kan jag få?
Det finns ett antal villkor för att du ska kunna få bidrag. Dessa hittar du i broschyren
”Information om radonbidrag till egnahem”. Du kan kontakta din Länsstyrelse för att få mer information. Bidraget gäller för en- och tvåfamiljshus som bidragstagaren själv äger och bor i både när du söker och när bidraget betalas ut. Gör så här om du tänker söka bidrag för radonsanering:

  • Ta kontakt med företag som har kompetens att undersöka och föreslå vilka åtgärder som bör vidtas i din bostad. På Statens strålskyddsinstituts webbsida, finns en förteckning över sådana företag i trakten där du bor. även kommunen kan ofta ge sådan information.
  • Begär sedan in en offert på de arbeten som måste utföras.
  • Skicka in din bidragsansökan till Länsstyrelsen. Information om vilka handlingar du måste bifoga finns i ansökningsblanketten.
  • Först när din bidragsansökan kommit in till Länsstyrelsen kan du beställa den åtgärd du tänkt genomföra. Om du vill vara säker på att få bidrag ska du dock vänta tills du får bidragsbeslutet innan du går vidare med saneringen.


Efter saneringsåtgärderna ska det göras en uppföljningsmätning, som ska skickas in till Länsstyrelsen. även om du inte kommit ner till 200 Bq/m3 får du behålla bidraget. I vissa fall finns det möjlighet att få ytterligare bidrag, om det visar sig att åtgärderna inte har varit tillräckliga. Till webbsida där du hittar länsstyrelserna.

Kundservice